Recursos bíblics

En els seus monestirs per a monjos i monges a Betlem, a cavall entre els segles IV i V, Sant Jeroni i Santa Paula hi van deixar un segell especial: l´amor a la Sagrada Escriptura. Al coneixement de Jesucrist en la Paraula revelada per Déu hi van dedicar la seva vida amb passió: llegint, pregant, meditant, comentant i fent-ne difusió del coneixement de la Bíblia, on hi coneixem Jesucrist.

Diu Sant Jeroni que la Bíblia és aliment de l´ànima, com l´Eucaristia: “Així com el cos, si no s´alimenta, mor, talment l´ànima, si no pren el seu aliment espiritual, també mor… Alguns acostumen a respondre: No tinc necessitat de la Sagrada Escriptura, en tinc prou amb el temor de Déu. I això, per què ho dic? Perquè de la mateixa manera que hi ha aliments per al cos, així també la Sagrada Escriptura és l´aliment de la nostra ànima” (Ps 145. CC).

Seguint l´exemple dels fundadors de l´Orde de Sant Jeroni, la nostra vida se centra en cercar el rostre de Déu en l´Escriptura, en cercar de conéixer més Jesucrist, d´anar cap a Ell (entre altres característiques bàsiques del carisma jerònim, com són la lloança divina, l´estudi i la formació en la fe, la Tradició Apostòlica i el Magisteri, l´amor a Terra Santa i l´hospitalitat).

Durant el Concili Vaticà II els bisbes clarament van establir les expectatives que cada catòlic ha d’estar exposat a la riquesa de les Escriptures i el seu lloc en el dipòsit de la fe. (Dei Verbum 21).

Per això animem totes les persones a llegir la Bíblia personalment i amb l´Església, amb les lectures, sobretot l´Evangeli que l´Església ens presenta cada dia en la Missa (o, al menys, si no disposem de tant de temps, de l´Evangeli del diumenge); a llegir la Paraula, rumiar-la, pregar-la, seguint l´antic i fructífer mètode de la Lectio Divina.
I també a llegir comentaris sobre la Bíblia, per a poder, amb l´ajut de l´Esperit Sant, de la Tradició i el Magisteri de l´Església, conéixer millor la Paraula de Déu, per a més conéixer i estimar, com diria Sant Ignasi de Loiola, nostre Senyor Jesucrist, i conéixer el seu immens amor per nosaltres i el seu pla salvador.

I us deixem aquests enllaços i recursos, que esperem poder anar completant, de llocs d´interès on iniciar-se en el coneixement i amor a la Paraula de Déu.

* Associació Bíblica de Catalunya, http://www.abcat.cat/ (en català)
L’Associació Bíblica de Catalunya va sorgir de la necessitat sentida pels biblistes de parla catalana d’associar-se per tal de coordinar els seus esforços amb vista a una major eficàcia en el seu treball. L’Associació, des dels seus orígens, és interconfessional, ja que aplega tots els cristians de la nostra àrea lingüística que volen ser servidors de la Paraula.
L’Associació Bíblica de Catalunya és l’òrgan col·legial de la nostra Conferència Episcopal Tarraconense, per a l’exercici, al nostre país, de l’apostolat bíblic en les seves diverses manifestacions i possibilitats.
Els objectius que es proposen són:
• La investigació promoguda amb mitjans que s’adiguin a les necessitats actuals.
• La divulgació del text bíblic a tots els nivells.
• La vivència a fons de la fe cristiana alimentada per les Sagrades Escriptures.
Que fa?
• Fomentar la investigació bíblica.
• Organitzar les Jornades Anuals de Biblistes Catalans.
• Impulsar i coordinar el treball dels biblistes catalans en projectes bíblics col·lectius.
• Editar i patrocinar tota mena de publicacions bíbliques.
• Organitzar Cursos Bíblics.
• Col·laborar amb altres entitats en la formació i actualització bíblica.
• Col·laborar amb altres associacions bíbliques d’arreu del món.
• Organitzar Viatges per les Terres de la Bíblia.
http://www.abcat.cat/contacta/

*La casa de la Biblia, http://www.lacasadelabiblia.es/ (en castellà)
La Casa de la Bíblia va ser fundada el 1964 per un grup de biblistes que van treballar incansablement en els anys del postconcili per difondre la Paraula de Déu a través d’edicions del text bíblic, publicacions, cursos al voltant de l’Escriptura i setmanes bíbliques.

El principal objectiu de La Casa de la Bíblia és oferir un servei seriós i eficaç a les comunitats i organitzacions de l’Església per facilitar l’accés de tots els creients a l’Escriptura.
http://www.lacasadelabiblia.es/contacto.php

*Catholic.net, Curs online d´introducció a la Bíblia, http://es.catholic.net/op/categoria/399/curso-de-la-biblia-on-line.html (en castellà).

C/ Afores, s/n,
25739, Seró (Artesa de Segre),
Lleida. Bisbat d´Urgell.
Telèfon: 973291319.
Whats app: 688803999
Email: contacte@santamariaderefet.org